två viktiga frågor om jobb!
1) Vad kan/bör EU göra åt finanskrisen och jobben?
Socialdemokraterna:En ny europeisk finansmyndighet bör bildas, som har muskler att ta över översynen från enskilda länder om de nationella myndigheterna misslyckas. Skärp reglerna, kraven och tillsynen på finansmarknaderna så att framtida kriser kan hanteras utan att systemen kollapsar och välfärden hostas. Fasa ut det direkta jordbruksstödet och satsa resurserna på forskning, miljöteknik, utbildning och infrastruktur.
Moderaterna:EU kan spela en viktig roll för att ta Europa ur krisen. En ansvarsfull politik där statsfinanserna inte riskeras bör föras inom hela EU. I stället för att bygga murar måste medlemsstaterna verka för en öppen ekonomi där det är lätt att handla med varandra. EU kan också göra mer för att stärka konkurrenskraften genom att värna arbetslinjen och ta bort hinder för jobbskapande.
Västerpartiet: Sysselsättning måste vara ett överordnat mål för den ekonomiska politiken. Konvergenskraven (om budgetunderskott, statsskuld med mera) bör upphävas, så att en ekonomisk stimulanspolitik kan genomföras av medlemsländerna utan att hindras av EU:s regelverk. Europafackets förslag om att länderna ska storsatsa på gröna jobb, infrastruktur och offentlig service är bra.
Folkpartiet:Inom EU har euroländerna lett arbetet för att hejda krisen, och Sverige bör införa euron för att undvika de risker en liten valuta medför. EU:s medlemsländer måste vässa sin konkurrenskraft på världsmarknaden. EU bör fortsätta ta bort konkurrenshinder på den inre marknaden, avskaffa tullmurar mot omvärlden och ställa om jordbruksstödet till satsningar på forskning och infrastruktur.
Centern: EU:s roll att samordna ingripanden för att stötta banker har varit viktig. En gemensam central myndighetsstruktur bör skapas så att tillsynen av finansmarknaderna förbättras. EU bör utforma en ny strategi för tillväxt och sysselsättning som förenar hållbarhet och konkurrenskraft. Tjänstehandeln måste bli lika fri som varuhandeln och småföretagens betydelse för jobben bör öka.
Miljöpartiet: Övergång till grönare ekonomi kan skapa fem miljoner nya jobb i EU till 2014. EU bör stödja enskilda länders insatser för klimatsmarta investeringar i järnvägsnätet, bostäder och icke fossila lösningar på energiområdet. Finansmarknaderna måste tyglas. EU bör också förbjuda all slags skatteflykt och förhindra skadlig skattekonkurrens om företagsinkomster och besparingar.
Kristdemokraterna:Inom EU är det främst Europeiska centralbanken som kan mildra krisens återverkningar, genom stora tillskott av likviditet till banksystemet. För att förhindra framtida kriser bör en europeisk tillsynsmyndighet inrättas med ansvar för de finansiella instituten och marknaderna. Varje medlemsland bör prioritera jobb och välfärdens kärna utan att urholka statsfinanserna.
2) Kan/bör den svenska modellen på arbetsmarknaden bevaras i EU?
Socialdemokraterna:Den svenska kollektivavtalsmodellen fungerar väl. Säkra respekten för enskilda EU-länders modell på arbetsmarknaden, som kollektivavtal och rätt till fackliga stridsåtgärder. EU:s lagstiftning måste ändras så att nya Laval-fall omöjliggörs; delar av utstationeringsdirektivet måste ändras så att principen lika lön för lika arbete kan upprätthållas med kollektivavtal.
Moderaterna:Ordning och reda är viktigt på arbetsmarknaden. Alliansregeringen arbetar både inom EU och på hemmaplan för att säkra den svenska modellen och motverka lönedumpning. Det stora hotet mot den svenska modellen kommer från socialdemokrater som vill låta EU reglera mer på svensk arbetsmarknad, till exempel vilka arbetstider som ska gälla här.
Vänsterpartiet:Ja. För det krävs ändringar i EU-fördragen, antingen så att Lavaldomen upphävs och svenska fackföreningar garanteras att kunna använda konflikträtten för att försvara kollektivavtalen, eller genom en generell princip som sätter fackliga och sociala rättigheter över marknadsfriheterna. Sedan kan man ändra även i EU:s utstationeringsdirektiv i konsekvens med detta.
Folkpartiet:Den svenska modellen är inte hotad i EU, utan förenlig med gällande EU-rätt. Lavaldomen innebär inte att lönedumpning på arbetsmarknaden är tillåten; fackföreningarnas rätt till stridsåtgärder finns kvar. Ett krav är att förhandlingarna måste vara förutsägbara och tydliga för alla parter. Ett företag som har ett likvärdigt eller bättre avtal i sitt hemland ska ha rätt att behålla det.
Centern:Den svenska modellen är bra och värd att värna, men vi kan behöva förbättra den i en globaliserad värld. Lagar ska inte ersätta avtal, men de avtal som arbetsmarknadens parter sluter ska främja den fria rörligheten och stimulera skapandet av jobb. Det måste vara praktiskt möjligt för seriösa utländska företag att verka i Sverige, precis som svenska företag kan verka utomlands.
Miljöpartiet:Ja, den förhandlingskultur som har kollektivavtalen som grund har lett till att strejker och konflikter i hög grad kunnat undvikas. EU-domstolens utslag hotar den svenska modellen och öppnar för osund konkurrens och social dumpning. Utstationeringsdirektivet måste ändras och principen om likabehandling av arbetstagare återupprättas.
Kristdemokraterna:Ja. Det är mycket bättre att arbetsmarknadens parter förhandlar fram löner och avtal än att politiker gör det genom lagstiftning. En del hävdar att Lavaldomen skulle undergräva den svenska modellen, men det håller Kristdemokraterna inte med om. Den svenska modellen står stark även framöver.