nya kategorien: Politik!

Jag har börjat innse att nu är det mindre än 1 år kvar tills de ska väljas ny Regering och jag får rösta iår. Och det är säkert fler utav er som har samma problem som mig! Vad ska man rösta på??

Så därför ska jag börja visa fakta om olika partier och börja prata lite politik då och då!!..
Som ni vet så är det upp delat i höger/vänster block.

Dessa tre partier jobbar tillsammans (de rödgröna)
Socialdemokraterna
Miljöpartiet
Vänsterpartiet

Dessa fyra jobbar tillsammans:
Moderaterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Folkpartiet


Så fungerar riksdagen

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och folkets främsta företrädare är riksdagen. Så står det i vår grundlag.

Sverige är en demokrati. Demokrati betyder folkstyre. Det innebär att folket väljer vilka som ska styra landet. Svenska folket väljer vart fjärde år 349 personer som ska förträda dem i riksdagen, som är den högsta beslutande församlingen i vårt land.

Riksdagens uppgifter är att stifta lagar, besluta om skatter och bestämma statens budget. Riksdagen granskar också regeringen och de statliga myndigheterna. Dessutom har riksdagen stort inflytande på utrikespolitiken.Talmannen leder arbetet i riksdagen. På talmannens förslag utser riksdagen statsministern. Statsministern utser sedan de ministrar som ska vara med i regeringen.


Vem gör vad i riksdagen?

För att riksdagens 349 ledamöter ska kunna fatta beslut och sköta sina övriga uppgifter så behövs en förvaltning med opolitiska tjänstemän som kan hjälpa ledamöterna med sakkunskap och beslutsunderlag. De ärenden som riksdagen ska besluta förbereds noggrant i utskott och diskuteras i ledamöternas partigrupper innan de tas upp för debatt och beslut i kammaren. Sammanträdena i kammaren leds av talmannen som är riksdagens främste företrädare.

 

 

Illustration som visar talmannen, ledamöterna, kammaren, utskotten och EU-nämnden, partierna i riksdagen och riksdagsförvaltningen

 

Taget ur http://www.riksdagen.se

Ja nu vet man lite mer om riksdagen!
Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test